Kam kráčí Saudskoarabská fotbalová liga

0

TÉMA: Kupují si nedemokratické režimy z Kataru, z Číny a ze Saudské Arábie svými investicemi do evropského fotbalu, mlčení za nedemokratické praktiky ve svých zemích?

Před dvěma roky nikoho fotbalová liga v Saudské Arábii nezajímala. Ale to tam ještě nehrál Ronaldo, Benzema, Mitrovič či Mané.

Celý svět na to koukal s otevřenou pusou, když v létě 2023 začaly po vzoru Christiana Ronalda odcházet do Saudské Arábie největší hvězdy světového fotbalu. Poté tedy nejeden fanoušek začal vyhlížet start této soutěže, kde se představí i jeho oblíbení hráči.

Srovnání: Ligový mistr Asie versus. Vítěz Ligy Mistrů Evropy

Od 11. 8. 2023, kdy soutěž začaly sledovat prestižní televizní stanice, se zdá být otázka, kdo se stane mistrem Saudské Arábie, čím dál jasnější. Snad každé kolo je tomuto triumfu blíže tým Al-Hilal. Ten zatím se náskokem vede před Al-Nassrem. Oba týmy patří mezi ty „protěžované“, do kterých tečou státní peníze, za které si mohly dovolit v létě draze nakupovat posily.

Dá se tedy říct, že posílení u těchto dvou týmů se povedlo. Al-Hilal navíc aktuálně vládne i své skupině Asijské Ligy mistrů a postup do jarní části už je povinností. Navíc bude patřit v play-off mezi žhavé favority.

Dá se tedy předpokládat, že pokud nějaký tým ze Saudské Arábie nevyhraje letos svou Asijskou Ligu mistrů, stane se tak v příštích pár letech zcela určitě. Tento triumf také zajišťuje postup na Mistrovství světa klubů, na kterém by mohli saudskoarabské týmy mít velkou motivaci se poměřit se svými vzory z Evropy.

Bude hrát Ronaldo znovu MS klubů?

MS klubů by mělo navíc v budoucnu dostat změny ve formátu soutěže Samozřejmě, že jde Mezinárodní fotbalové asociaci FIFA hlavně o peníze. Například takový souboj Manchesteru City a Al-Hilalu by v budoucnu mohl poutat velkou pozornost a generovat zisk pro firmy inzerující v televizních stanicích přenášejících tuto soutěž. Nejeden fanoušek by rád poměřil, jak na tom oba týmy jsou v přímém porovnání.

Stále je však nutné mluvit o problémech které saudskoarabský fotbalový projekt má. Nejvíce do očí bijící je pohled na tabulku střelců, které vévodí evropským fotbalem prověřená jména jako Ronaldo, Mitrovič, Benzema, Mané

Nejlepším Saudem v tabulce střelců jistý Al Dawsari. Ten celou svou kariéru strávil v klubu Al-Hilal, kromě půl roku, který byl na hostování ve španělském Villarealu. Nechytl se, tak si balil kufry domů. Teď však ve dvaatřiceti letech zažívá nejlepší střeleckou formu a těží určitě z příchodu nových spoluhráčů Z Evropy.

Fotbalové plány v Saudské Arábii? Uvidíme

Těžko říct, jaké mají plány šejkové z rodu Saudů do budoucna, ale tato statistika je opravdu tristní. Jen opravdu málo domácích hráčů dokáže udržet krok s elitou z Evropy.

Styl, jakým budují fotbalovou soutěž v Saudské Arábii, není za mě dlouhodobě udržitelný. Rozdíly mezi týmy napříč soutěží jsou obrovské a budou se jen a jen prohlubovat. Projekt, který má za cíl dostat do země mistrovství světa je ale z tohoto pohledu úspěšný. Země nebyla nikdy blíže pořádání světového šampionátu, než je teď.

Po machinacích FIFA s pořadatelskými zeměmi na dalších turnajích je aktuálně Saudská Arábie jediným kandidátem. Co by se ale stalo, kdyby třeba celá domácí soutěž do pořádání turnaje začala kolabovat, je ve hvězdách.

Tím myslím například velký odsun zahraničních hvězd z důvodu pozastavení financování fotbalu. Geopolitické záležitosti jsou zejména na blízkém východě nevyzpytatelné a těžko predikovat, jak to bude dál. Oficiální potvrzení pořadatelství mistrovství světa v roce 2034 dává ale fotbalu tedy alespoň na deset let v zemi zelenou.

Obavy z výkonů domácího týmu, který se na šampionát nemusí kvalifikovat sice rozptýlila výhra Saudské Arábie nad Argentinou na světovém šampionátu v Kataru. Je však potřeba zmínit že mladší hráči, kteří se v roce 2034 v Saudské Arábii představí, aktuálně dělají své pomyslné první fotbalové krůčky. Nejsou tedy ještě zdaleka hotovými hráči.

Kde bude mekka světového fotbalu

A zejména u reprezentací, těžko predikovat, jak se bude fotbal v každé zemi vyvíjet. Není třeba vyloučeno, že Norsko pojede na tento turnaj jako favorit, jelikož všichni fotbalem zapálení v Norsku mohou obdivovat svého krajana Erlinga, který válí za Manchester City.

Dokážou Arabové vychovat hvězdy světového formátu? Stane se novou mekkou fotbalu Saudská Arábie? Zhostí se pořadatelství jinak a podstatně lépe, než Katar. V příštích letech se tyto otázky začnou pomalu vyjasňovat s tím, jak budou aktuální zahraniční hvězdy arabské kopané stárnout a upadat.

                                                      Václav Prokůpek

Použitý zdroj:

https://www.fifa.com/fifaplus/en/articles/cristiano-ronaldo-al-nassr-saudi-arabia-records-top-scorer-oldest-player

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *